Koulutusvuoden 2015 punainen lanka: Jippo, idea ja oivallus

Näyttökuva 2015-10-04 kello 9.15.29Jos minun pitäisi tiivistää mennyt vuoteni duunissa yhteen kuvaan, se olisi ylläoleva dia. Tästä olen puhunut monesta näkökulmasta. Ja oppinut itsekin valtavasti. Ja puhun ehkä vielä enemmän ensi vuonna.

Olin joskus sitä mieltä, että näkökulman valinta on jutussa ehkä se vaikein ja tärkein asia. Nyt ajattelen, ettei se valinta niinkään, vaan sen kuljettaminen aidosti ja koukuttavasti jutun loppuun saakka.

Joskus ongelmana on, ettei edes keksi, että mistä valita, jos ajatukset lyövät tyhjää.

Yhdeksi lemppariharjoituksekseni näkökulmien löytämisessä on tänä vuonna muodostunut battle eli ideointiskaba kahden eri joukkueen välillä. Nimeän tai pyydän koulutukseen osallistujia nimeämään yleistason aiheen, kuten Paula Koivuniemi tai radikalismi tai kesäloma tai liikenne.

Sen jälkeen battlen joukkueet saavat vuorotellen heitellä näkökulmia tuosta aiheesta. Mahdollisimman nopeasti, ilman itsekritiikkiä. Tavoite on tuottaa ideoita, ei välttämättä hyviä ideoita. Kun joku heittää jotain, toinen keksii siitä jatkoidean.

Tätä voisi usein jatkaa vaikka monta tuntia, vaikka vartissakin saa yleensä aikaan monta aivan käyttökelpoista ideaa.

”Sanokaapa joku yleistason aihe, kuten Timo Soini tai ilmastonmuutos”, pyysin kerran koulutuksessa. Noihan voisi yhdistää, joku keksi! Niinpä ideoimme juttuja ilmastonmuutoksesta Timo Soinin näkökulmasta, ja Timo Soinista ilmastonmuutoksen näkökulmasta. Monta freesiä ideaa syntyi!

Jos joskus on ylimääräinen vartti sekä kollega lähettyvillä, suosittelen. Kirjoita ideat myös ylös, muuten niistä ei ole iloa!

Lisää esimerkkejä näkökulmista.

2 kommenttia

Kategoria(t): Duuni, Oppiminen

2 responses to “Koulutusvuoden 2015 punainen lanka: Jippo, idea ja oivallus

  1. Paluuviite: Kun tie nousee pystyyn... - Leikkivä Liikemies

    • Kiitos! Battlea käytän edelleen yleensä niin, että aiheita on vain yksi. Sen sijaan mulla on toinen assosiaatiotreeni, jossa yhdistellään kolmea tai jopa neljää asiaa. Neljäs alkaa olla kyllä liikaa…mutta kirjoitan siitä tarkemmin joku kerta!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s